USA er ikke en stat, der består af delstater. Det er i egen terminologi en nation af stater med forskellige love og regler forskellig historie, forskellig indvandrerbaggrund osv.

Vi starter med at se på historien om dannelsen af USA, og ekspansionen mod vest. Vi ser hvordan nogle stater er skabt i krige med indianerne, andre i krige med Spanien/Mexico, hvor spaniere/mexicanere bliver til amerikanere. Vi ser hvordan hvordan territorier bliver til stater og hvorfor der bliver bygget op til en borgerkrig, som nationen endnu ikke er kommet sig helt over, selvom den sluttede for mere end 100 år siden.

Efter borgerkrigen startede den borgerrettighedsbevægelse, der gennem historien har haft forskellige navne og ansigter, og som nu bliver kaldt "Black Lives Matter". I den forbindelse kommer vi også omkring den amerikanske våbenlovgivning.

Vi ser naturligvis også på, hvordan USA fungerer politisk. Hvad bestemmer staten og hvad bestemmer Washington DC, og vi kommer igennem hvor de rige, de fattige, produktionen, landbruget, religionen osv. ligger, så det til sidst er åbenlyst, hvorfor man må tale om en union af mange forskellgartede stater, og må opgive sammenligningen med Danmark, hvis man vil prøve at forstå, hvad der foregår i USA. 

Indianere og Conquestadores

De første indianerne indvandrede til Amerika for omkring 30.000 år siden og spredte sig ud over hele Nord- og Sydamerika, hvor de establerede sig i meget forskellige former for samfund.

Der er en 1.del med de syd og mellemamerikanske indianere, og 2.del om stammer i det nuværende USA.

I 1. del Kommer vi ind på Columbus opdagelse af Amerika og de efterfølgende spanske og portugisiske erobringer. Vi starter med de første indianere, som han møder, og tager derefter indianerne i Brasilien og portugisernes erobringer, for så at gå over til Aztekere, mayaer on Inkaer.

Man vil forbløffes over, hvor avancerede samfunde, de levede i, og over hvordan spanierne kunne overtage deres riger uden den store, spanske militærmagt, og man vil undres over en meget forskellig tilgang fra portugisisk og spansk side, samt hvor meget vi har fra disse stammer i dag..

Første del slutter af med spaniernes møde med Pueblo indianerne i det nuværende USA.

I anden del koncentrerer vi os om stammer i Nordamerika.  Vi starter med de stammer, som spanierne mødte, og kommer derefter over til de stammer, som englænderne og deres efterfølgere mødte-

Udviklingen af prærieindianerne vil sikkert komme som en overraskelse for mange, ligesom man vil forbløffes over, hvor meget amerikanerne har lært af indiansk organisation, og hvordan enkelte af stammerne har skabt sig et bedre samfund end USA - som det er i dag.