USA er ikke en stat, der består af delstater. Det er i egen terminologi en nation af stater med forskellige love og regler forskellig historie, forskellig indvandrerbaggrund osv.

Vi starter med at se på historien om dannelsen af USA, og ekspansionen mod vest. Vi ser hvordan nogle stater er skabt i krige med indianerne, andre i krige med Spanien/Mexico, hvor spaniere/mexicanere bliver til amerikanere. Vi ser hvordan hvordan territorier bliver til stater og hvorfor der bliver bygget op til en borgerkrig, som nationen endnu ikke er kommet sig helt over, selvom den sluttede for mere end 100 år siden.

Efter borgerkrigen startede den borgerrettighedsbevægelse, der gennem historien har haft forskellige navne og ansigter, og som nu bliver kaldt "Black Lives Matter". I den forbindelse kommer vi også omkring den amerikanske våbenlovgivning.

Vi ser naturligvis også på, hvordan USA fungerer politisk. Hvad bestemmer staten og hvad bestemmer Washington DC, og vi kommer igennem hvor de rige, de fattige, produktionen, landbruget, religionen osv. ligger, så det til sidst er åbenlyst, hvorfor man må tale om en union af mange forskellgartede stater, og må opgive sammenligningen med Danmark, hvis man vil prøve at forstå, hvad der foregår i USA. 

Indianere og Conquestadores

Indianerne indvandrede til Amerika for omkring 30.000 år siden og spredte sig ud over hele det nuværende USA, Canada og Grønland. Videre sydpå ned gennem Mellem- og Sydamerika, hvor de establerede sig i meget forskellige former for samfund.

Vi vil gennemgå udvalgte stammer i det nuværende USA, hvordan de er blevet behandlet af de europæere, som genopdagede Amerika adskillige tusinde år senere, og hvordan de lever i dag.

Vi vil komme omkring Aztekerne og Mayaerne i Mexico, og i den forbindelse fortælle om deres religion, som var en del af grunden til, at de tabte til Cortes, og vi vil naturigvis fortælle om Cortes erobring af Mexico.

Vi vil bevæge os længere syd på og komme omkring de spanske erobringer i Sydamerika, deres udplyndring af landenes guld- og sølvminer, som indirekte ledte til det store, spanske riges fald, og vi vil se på både Spaniernes og Portugisernes meget forskellige behandling af indianerne.

Vi vil ligesom for USA's vedkommende se på, hvordan de syd og mellemamerikanske indianere lever i dag og hvilken betydning de har for de enkelte lande i Latinamerika.